Duen er skudt “Og hvad så?”

Gør duen klar til madlavning - nemt og enkelt

Har du nogensinde prøvet at plukke en hønsefugl? Så ved du, at det ikke er særligt spændende at gøre et fjerkræ klar til madlavningen. Du kan selvfølgelig altid købe plukkede fjerkræ, og duer er ingen undtagelse, men når du har været heldig at skyde dit eget vildt. Hvad gør du så?
Den letteste måde er at droppe fjerplukningen. Flå i stedet duen. Det er hurtigt, let og kræver kun få remedier.
Det behøver du…
  • En skarp kniv med et let kraftigt blad dog stadigvæk let fleksibelt

  • En skål med koldt vand, gerne med nogle isterninger i, dog ikke et most

  • Et rent viskestykke eller en god køkkenrulle

  • Kraftig frysepose

  • Dato mærkning

Sådan flår du en due

Stil dig et sted, hvor der er god plads og let at gøre rent. Selvom du ikke skal i gang med at plukke fuglen, så vil der flagre lidt fjer omkring når du går i gang. Find en avis frem, som du lægger fuglen på og sørg også for at have en skarp kniv, og en affaldspose lige ved siden af.

Tag kniven

Læg duen på ryggen. Tag kniven, løft op i skindet og lav et vandret snit under brystbenet så du får en åbning til at du vil kunne hive skindet fra hinanden, ellers kan du bruge dine fingre hvorved du niver fat i skindet og hiver hver sin vej hvor du ved et enkelt lille ryk flår skindet hver sin vej og derved kan krænge det meste af fjerdragten af uden at bruge andre redskaber end hænderne. Jeg vil absolut anbefale at du bruger finger teknikken til flå duen med da dette giver dig en bedre føling, samt du kan gøre dette ude i marken før du tager hjem.

Hvis du ønsker at tage lårene fra duen, åbner du bare skindet endnu mere så du blotter lårene, lig et snit mellem ledet fra overlåret og kroppen, men dog er der ikke så meget kød på låret. Men helt klart en lille lækker ekstra snack.

Når du har blottet bryst partiet helt ned til den store vinge knogle. Da kan du se at duen har hjulpet dig, den store bryst bens knogle deler de to bryster fra hinanden, vinkel din kniv lidt til siden hvor ved du vil give det et snit langs med bryst benet, jo tætter du kan komme på bryst benet jo stører bliver dit kød udbytte. Følg bryster langs bryst knoglerne hele vejen ned hvor brystet slutter.

Derefter er det tid til at brække.  Under brystet ligger alle organer, lav et vandret snit under brystbens spidsen. I åbning stik to finger ind under brystet, med den anden hånd holder du fat i bag partiet, med et hårdt ryk op i brystet  vil du åbne brystet op, her ved kan du med et hurtig kik  udse dig hjertet og kråsen, med to finger kan du trække hjertet fra de andre organer men med kråsen er det bedst at bruge en kniv til at fra skille den fra de andre organer, kom disse ting ned i skålen med vand med de andre. Derefter rengør du dit skærebræt for fjer og blod, rengør det med en gang med varmt vand og sæbe så du klar for den næste opgave.

Tip

Vær forsigtig, når du fjerner indvoldene – du må ikke stikke hul på tarmene, så indholdet kommer i berøring med kødet.

Brysterne

Tag dine due bryster skyld dem i skålen for blod og fjer lig dem over på enden det rene viskestykke eller papir.

Hjertet

Jeg fortrækker at ligge et snit på langs med hjertet helt igennem da du så kan få renset hjertet fra det blod der vil være i det. Rengør hjertet i kolde vand i skålen. Lig det over til brysterne.

Kråsen

Med kråsen skal du være forsigtig ikke at skære for hårdt i den, da der vil være små sten i denne, da duen bruger kråsen til at kværne sin mad med og derfor vil der altid være små hårde genstande i den, du ligger et snit på lags af kråsen tag den hen over skålen med vand og kræng vrangen ud på kråsen så indholdet af den vil ryge ned i skålen skyld den indvendige side godt og grundigt lig den over til de andre.

Tør nu dine kødstykker for vand, så du med sikkerhed har fået alle urenheder af kødet.

Pak

Jeg fortrækker altid at bruge en kraftig frysepose da dette er med til at passe på kødet når det kommer i fryseren imod frostskader, pak dit kød så tæt på hinanden som mugligt så du letter, har ved at få alt luft ud af posen, ved en let trykken på posen får du presset alt luften ud af den, og derved får du en bedre pakning af kødet. Kødet kan nu holde sig på frost op til 12 måneder, dog vil jeg anbefale at bruge det før.

Kniv

Når du skal vælge kniv til partering af fjerkræ er der nogle faktorer der spiller ind. Fleksibiliteten i kniven bladets tykkelse er en. Jeg personligt bruger altid min kokke udbener Gou fra Yaxell, da den giver mig et kraftigt blad men også den fleksibilitet som kræves af kniven, men hvis du ønsker en rigtig god start kniv som kan klare det samme og langt mere, så kan du også vælge en Yaxell Tsuchimon 15 cm universalkniv, da du vil have en kniv som holder mange år ud i fremtiden.

K & B

Emil

Dette blog opslag er lavet af Emil Nielsen Kryger

Emil er udlært kok og har mange erfaringer fra det skandinaviske køkken. Han er en ivrig jæger, og for Emil er naturens råvarer det bedste at lave mad på. Naturens råvarer har samlet alle de vitaminer og mineraler der skal til, for at skabe en sund og nærende kost uden brug at kemiske sprøjtemidler og menneskeskabt dyrefoder. Når man som jæger påtager sig det ansvar at dræbe et dyr, om det er en due eller en kronhjort, skylder man dyret respekt, lige fra man trykker på aftrækkeren til man tager den sidste dråbe sauce op fra tallerken.

Se Emil’s blog her: www.krygerhunt.dk

Følg ham her på: Instagram og Youtube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bliv en del af vores Nyjæger Team

Vær den første til at høre om vores jagter, events, videoer, konkurrencer og tilbud til nyjægere!