Rågeregulering – den perfekte start for en nyjæger

En god jagtstart

De senere år har jeg haft nyjægere med på jagt, hvor Adam er den seneste. Han er 40 år gammel og har nærmest ingen jagterfaring, og derfor er det godt at starte med en jagtform, som er til at kontrollere. Her kan regulering af rågeunger noget helt særligt.

Ikke bare lige

Vi startede med en nultur, altså sådan en jagttur, hvor der ikke er nogen chancer og man ikke ser det vildt, man er ude efter. Det er nemmelig en væsentlig del af alle jagtformer, at de dage som jægerne lægger på de sociale medier, er de dage, hvor der hele spiller. Paraden er imponerende, indsatsen ligeså og alt er faktisk helt fantastisk. Det gør, at der blandt nogle nyjægere er en fornemmelse af, at sådan er det altid, og sådan er jagt. Derfor var det rigtigt fint, at vi på den første tur kunne konstatere, at ungerne endnu ikke var store nok til at komme ud af rederne og ud på grenene, så de kunne skydes. Til gengæld var der en del arbejde med grensaks og sav, så vi kunne gå uhindret under de grene, hvor rederne var. På turen havde vi også en god snak om, hvordan sammenhængen i jagten var, og at der var flere nulture end youtube-ture.

Belønningen for indsatsen

Sæsonen var nu startet, og ungerne var begyndt at komme ud. Vi ankom til kolonien, og jeg havde fået følgeskab af en god jagtkammerat Poul, som lige som mig, gerne ville have nyjægere med ud. Vi gik rundt under rederne, og efterhånden som Poul eller jeg spottede ungerne, kaldte vi Adam hen, og så kunne han i god ro og mag finde fuglen, finde den med det kraftige luftgevær og så skyde den og samle den op. Det hele foregik i et roligt tempo, og der var ingen form for pres fra en skyttekæde på en fasan eller andejagt. Adam trives virkelig med det, og stille og roligt begyndt han også at spotte fuglene.

Stort udbytte

Vi var i to store kolonier, og da det var lige, hvor ungerne kom ud, var der virkelig mange fugle. Det gav mange chancer, og nogle gode håndfulde fugle.
Mens vi gik rundt, var solen stille på vej ned, og med en lille times sollys tilbage, var vi færdige med den sidste koloni.
Vi fandt et sted i solen og satte os ned med 3 øl. Mens vi delte dem, ordnede vi fuglene, så Adam også fik håndelaget for, hvordan man ordner fugle. Det hele foregik i et virkelig stille og kontrolleret tempo, med god støtte og anerkendelse, så Adam sagde, at han sjældent havde prøvet at lære noget nyt så let, som han gjorde denne dag.

Med oplevelser og kød i tasken

Det er ikke nemt at være nyjæger. Særligt når man starter i en moden alder, tror alle andre, at man kan alting, men at give nyjægere en god start handler for mig om at skabe en kontrolleret situation, hvor der intet pres er, og alle hjælper hinanden, så oplevelsen bliver god.
Mens solens sidste stråler forsvandt, kørte vi retur med en nyjæger, som havde fået tasken fyldt af oplevelser og lækkert rågekød til mange måltider. Rågeregulering kan klart anbefales som nyjægerjagt.

Knæk og bræk

Morten

Dette blog opslag er lavet af Morten Knudsen

Morten er en aktiv jæger, nyjægermentor og jagtskribent som har gennem 20 år skrevet artikler til Jæger, Mitjagtblad, JVV og Jagt & Jægere. Derudover har han lavet podcast til Nyjæger.dk og skrevet bøger om jagt.

Han brænder for mange forskellige typer jagt, men særligt duejagt og trækjagt samt trykjagt med riffel er blandt hans største favoritter. Han går cirka på jagt en dag om ugen hele året – til tider en del mere.

Se Morten’s blog her: www.paajagtmedmorten.dk 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bliv en del af vores Nyjæger Team

Vær den første til at høre om vores jagter, events, videoer, konkurrencer og tilbud til nyjægere!